Emlékszem, hogy egészben sült céklát ettem már egyszer egy mesterszakács által kreált ételben, most azonban hiába keresgéltem ugyanazt a receptet - újra kellett alkotnom.
Kisebb méretű, kb. tojás nagyságú gömbölyű céklákat vettem. Alaposan megsikálva és parányit megsózva alufóliába bugyoláltam őket külön-külön és a 185 fokra előmelegített sütőbe tettem. Egy óra múlva villa beszúrásával csekkoltam, de még kemény volt. Jó másfél óra elteltével már beleszaladt a villa: megsültek a céklák.
Pár percig hagytam még hűlni a fóliában, majd gumikesztyűt húzva meghámoztam őket, egészen könnyen ment. Egy tálba rakosgattam az egészben hagyott céklákat és kevertem egy öntetet sűrű világos balzsamecetből (narancsos ízesítésű volt éppen otthon), meg extra szűz olivaolajból. Előzetesen megkóstoltam a céklát és olyan finomnak találtam, hogy semmiféle fűszert nem adtam hozzá, csak rálocsoltam az öntetet.
Tálalás előtt átmelegítettem és durvára vágott dióval megszórtam. Nagyon finom és egészséges, kalóriaszegény étel önmagában is, de például lazac mellé ünnepi köretnek is kiváló.